Carlo Rossi - 40 lat dobrego, uczciwego wina.

W połowie lat 70. w światowym winiarstwie nastąpiła rewolucja.

Po latach eksperymentów, walki z nieprzychylnościami natury, do branży winiarskiej wtargnęła nowoczesna  technologia i naukowe podejście do winifikacji. Nie wszyscy patrzyli na te zmiany z aprobatą. Europejscy winiarze w zdecydowanej większości, odrzucali zmiany i przywiązani do tradycji chcieli trwać przy swoim. Młodzi rewolucjoniści szans na powodzenie szukali w tzw. Nowym Świecie. Kalifornia była jednym z najważniejszych regionów, gdzie winiarze z chęcią wychodzili ze strefy komfortu, i ochoczo wdrażali nowe techniki winifikacji. Stalowe tanki, zimna fermentacja i brak dębu, sprawiły że wino zaczęło smakować jak nigdy wcześniej. 

Carlo Rossi był ambitnym człowiekiem. Uwielbiał wino i chętnie o nim opowiadał. Pewnego dnia postanowił przefermentować lekko zabarwiony na różowo sok z winogron zinfandel. Obniżył temperaturę fermentacji, tak by z soku wydobyć jak najwięcej świeżości i owocowej słodyczy.

Tak powstało słynne, różowe wino Carlo Rossi. Od ponad 40 lat jest ono ambasadorem kalifornijskiego winiarstwa w wielu krajach. Stanowi ono także ważny krok w podejściu do wina. Odtąd wino ma cieszyć i być częścią codzienności.