Legenda piwnicy Casilero del Diablo
Chilijski właściciel winnicy Don Melchor, aby zapobiec kradzieży win ze swojej piwnicy rozpuścił plotkę, że wytwarzany przez niego trunek strzeżony jest przez diabła. Historia o nawiedzonych piwnicach skutecznie odstraszyła złodziei, a wino zyskało rozgłos oraz legendarną nazwę – Casillero del Diablo – piwnica diabła.
Wariant Casillero del Diablo Reserva Especial zawdzięcza swój niepowtarzalny smak glebom bogatym w czerwoną glinę i granit, tworzącym doskonałe warunki uprawy winogron. Glina jest kluczowyme elementem wielu dzieł w historii ludzkości, a dziś wpływa także na produkcję wina Reserva Especial.
Gliniaste podłoże i jego granitowy fundament, determinują wzrost winorośli Chardonnay i przekładają się bezpośrednio na smak wina w kieliszku. To dzięki tym czynnikom nasze wino jest pełne i bogate w smaku. Casillero del Diablo Reserva Especial Chardonnay jest zarazem świeże i eleganckie, co zawdzięcza położeniu winnic blisko oceanu i porannym, chłodnym bryzom.
Drugi wykorzystywany w naszej winnicy szczep to kapryśne winogrona Cabernet Sauvignon. Lubią one ciepło i słońce. Wtedy dają wino o ciemnej barwie i mocno zarysowanym smaku ciemnych, dojrzałych owoców. Lubią także, ciężką aluwialną glebę, dzięki której owoce rozwijają głęboki i pełny aromat. Takie jest też nasze wino Casillero del Diablo Reserva Especial Cabernet Sauvignon. Odzwierciedla ono charakter winogron i miejsca, z którego pochodzi.
Chile jest swego rodzaju fenomenem jeżeli chodzi o produkcję wina. Z jednej strony nawiązuje do tradycji winiarskich Starej Europy, z drugiej zaś oferuje bardzo wysoką jakość produktów za rozsądną cenę. Promuje nowoczesny styl i łatwość odbioru dla konsumenta. Krytyk winiarski Tomasz Prange-Barczyński ocenił wina Casillero del Diablo Reserva Especial jako ,,Wyśmienite Wino – jedno z najlepszych w swojej kategorii cenowej jakie próbowałem”.